Klitgaarden
Refugium

 

klitgaarden

ophold

legatmuligheder

ambassadører

informationer

kontakt

nyheder

venneforeningen

Referat fra "Replikker"

Referat fra artikel i „Replikker“, Dramatikerforbundets blad, skrevet af Ann Mariager, som skrev om Klitgaarden til bladets temanummer om legater, fonde etc.

Refugiet Klitgaarden er et usædvanligt smukt og velfungerende sted for folk, der har brug for koncentration og arbejdsro, men som også sætter pris på Danmarks flotteste solnedgange, flinke mennesker, veltillavet mad og gåture til Den Tilsandede Kirke eller ind til Skagen by. Jeg er vild med Klitgaarden. Jeg har prøvet at sidde i et hus langt ude i en skov og lege kunstner. Det varede fire dage. Så fik jeg pip af isolationen, pakkede min bil og kørte hjem igen. Et ophold på Klitgaarden er helt anderledes. Her blev jeg tiden ud, fik skrevet langt mere end jeg havde regnet med og var ked af at skulle hjem.

Stemningen på Klitgaarden indbyder til, at man bliver lidt af en morakker. Alle gæster arbejder koncentreret på deres værelser – med internetadgang og havudsigt – og tiden flyver. Til måltiderne – som Klitgaardens gode køkken står for – mødes man med de andre i Christian d. X’s gamle spisestue. Her udveksler man anekdoter om stort og småt og sjældent om de projekter, man sidder og knokler med. Så hvis man vil holde kortene tæt til kroppen, kan det sagtens lade sig gøre. Mens jeg var der, mødte jeg bl.a. en filosof, en antropolog, en ernæringsekspert, en forlægger, en hortonom, en historiker og en forsikringsmand. En fredag aften sagde vi „til lykke“ til en forfatter, som netop var blevet færdig med sidste gennemskrivning af sin roman. Det var i øvrigt hendes fjerde ophold på Klitgaarden – og flere af de andre gæster var ligeledes gengangere. Det er et sted, man gerne vender tilbage til.

Klitgaarden er en flot gul kæmpevilla, et mindre palæ, kongefamiliens tidligere sommerbolig, opført i 1914 og tegnet af arkitekt Ulrik Plesner. Christian d. X har snuppet sig en eftermiddagslur på sofaen i opholdsstuen, og arveprins Knud har fulgt livet i Skagen havn fra en kikkert på sit værelse. Der er historie, ro og skønhed på stedet – og masser af det lys, Skagen er kendt for. Det ledes kyndigt af Lotte Rohde, som tidligere været leder af refugiet San Cataldo i Italien.

Ann Mariager, journalist, forfatter, oversætter