klitgaarden
refugium

 

klitgaarden

fonden

ophold

legatmuligheder

ambassadører

informationer

kontakt

venneforeningen

10 års Jubilæum
Tak for sommeren 2010

Inden sommerens varme helt forlader vores kroppe og havet og heden her i Skagen, vil vi i Klitgaarden Refugiums Venneforening gerne takke medlemmerne for jeres trofasthed med hensyn til at betale årskontingent og deltage i vores arrangementer.

Og sommerens udbud har sandelig været oplevelsesrigt og mangfoldigt: Ghita Nørby og Niels Birger Wamberg kom som en rigtig gave til Venneforeningens medlemmer, så der var gratis adgang for jer, som betaler kontingent og kunne deltage efter vores generalforsamling.

At det blev en fantastisk aften, behøver vi næppe bruge mange ord på at forklare. De to er store kunstnere på hver sit felt og borger for den højeste kvalitet. At få mulighed for at være tæt på deres samtale om de to bøger om Ghita Nørbys liv og film, de har lavet sammen, var berigende, bevægende og fuldt af både skarpe skud, præcision og varme! Vi er kun kede af, at I ikke alle sammen havde mulighed for at være her.

Tv-lægen Peter Qvortrup Geisling gav sit meget humoristiske og samtidig seriøse bud på, hvordan vi giver vores eget liv et serviceeftersyn. Der blev mange gange leet højt og nikket på rækkerne i de tætpakkede stuer på Klitgaarden - og måske også sukket lidt angerfuldt, når talen faldt på vin- og alkoholindtagelse og cigaretterne.

Peter Øvig Knudsen smed al blufærdighed overbord og gav tilhørerne en fantastisk mulighed for at følge med i sin arbejdsproces, da han læste op af det endnu ufærdige manuskript til sin næste bog om hippiebevægelsen og Thylejren. Og minsandten om der ikke blandt det veloplagte publikum var nogle, som selv havde været med i Thylejrens allerførste år, og som derfor kunne bidrage med deres egne indtryk og oplevelser. En rigtig sjov diskussion fulgte, mens andre naturligvis også gerne ville have svar på deres mange spørgsmål om Blekingegadebanden - Øvigs vidtberømte bestsellere.

Det er vores erfaring i Venneforeningen, at de enestående rammer på Klitgaarden er optimale for et åbent, uformelt og meget intimt møde mellem f.eks. en forfatter og læserne, for eventuelle parader falder hurtigt, og nysgerrigheden tager over, så man snakker med hinanden i stedet for til hinanden.

Samme oplevelse fik de mange krimielskere også, da Sara Blædel en solskinseftermiddag i juli skød fra hoften og fortalte levende og muntert om at lave research og skrue et plot sammen. ”Hvornår kommer der en ny krimi fra dig?” efterlyste en utålmodig fan. ”Snart, nok til foråret (2011),” svarede den populære krimiforfatter og fortalte, at hun bl.a. har skrevet en hektisk biljagt under et ophold som refugiegæst på Klitgaarden. Her får hun så meget ro, tid til at drømme og inspiration, at hun allerede har været her mange gange.

I samarbejde med Skagen Bibliotek arrangerede Venneforeningen en specialforevisning af den rystende og prisbelønnede danske
fængselsfilm "R". De to instruktører Tobias Lindholm og Michael Noer mødte selv op og fortalte indledningsvis om deres research og arbejde med både professionelle skuespillere (bl.a. Pilou Asbæk, som kan ses i DR’s store efterårsdramaserie Borgen) og mange amatører, tidligere indsatte og nuværende fængselsfunktionærer. En propfuld sal af sommergæster, skagboer og folk fra flere omkringliggende byer, havde trodset den silende regn og var virkelig debatlystne, så det blev en både alvorlig og livlig aften, der gjorde alle klogere.

Som et kæmpe slag med halen og en opløftende efterårsfinale kom den 81-årige fhv. tennisstjerne og jazzmusiker Torben Ulrich helt fra USA i september til Klitgaarden og gav en eftermiddagskoncert sammen med sin ekvilibristiske makker, den 50 år yngre Søren Kjærgaard. Han fik virkelig flyglet i havestuen til at præstere sit yderste. Det, altså flyglet, er vist ikke helt kommet sig endnu efter den gang bodybuilding.

Det var en smuk og på alle måder sanseudvidende koncert, hvor tilhørerne havde mulighed for at komme helt, helt tæt på de optrædende kunstnere. Torben Ulrich spillede bl.a. på nedløbsrør, et almindeligt gråt ét af slagsen, og synet af et nedløbsrør bliver nok aldrig mere helt det samme for dem, der var til stede! Så underfuldt kan livet og musikken altså være, hvis man er villig til at åbne sit sind.

Venneforeningen havde den utrolige glæde, at Danske Banks regionsdirektør i Nordjylland ønskede at forkæle 30 af sine private banking-kunder ved at invitere dem op til Klitgaarden for at opleve en koncert med Ulrich og Kjærgaard. De to kunstnere indvilgede i at give en ekstrakoncert som tak for det generøse sponsorat, og det skete ved et lukket aftenarrangement. Stjernerne funklede og månens runde, gule ansigt fulgte med fra himlen over havet, hvor de store fragtbåde lå oplyste og ventede på ordrer, mens den dejlige havestue på Klitgaarden fyldtes af en smuk, bevægende og morsom musikudfoldelse, som vi tror, de færreste vil glemme. Deltagerne - og mange var altså nordjyder! - rejste sig i hvert fald op og klappede længe, da det hele var forbi. Venneforeningen kan naturligvis kun håbe, at andre med samme sponsorpotentiale vil føle sig inspireret til at indgå i et lignende samarbejde - til glæde for Klitgaarden, deres gæster og sig selv.

Siden generalforsamlingen i juli har Majse Uhrenholt og Britta Graae meddelt os, at de gerne vil udtræde af bestyrelsen. Majse har været med i mange år og har ydet en stor indsats ikke mindst som medlemshverver, men hun har vurderet, at tiden ikke slår til. Vi vil gerne sende en stor tak til Majse for hendes flotte indsats for Klitgaarden i årenes løb. Heldigvis har Majse lovet fortsat at være aktiv i sin støtte til Venneforeningens arbejde.

Britta har ment, at det blev umuligt for hende at bidrage nok til specielt vore sommeraktiviteter og har derfor bedt os om at finde en anden suppleant. Også Britta siger vi tak til for hendes bidrag til vores arbejde i det forløbne år. Britta har som Majse lovet at hjælpe os fremover med bl.a. at undersøge mulighederne for fondsstøtte.

Arbejdsmængden er ganske stor for bestyrelsen ikke mindst om sommeren, og vi har derfor besluttet at invitere to "observatører" til at deltage i arbejdet. Vi har foreløbig inviteret Helle Stadum, der beredvilligt har sagt ja.

Vi takker for i år og siger velkommen til jer alle sammen til næste år.

På Klitgaarden Venneforenings vegne, Bestyrelsen


 

Udarbejdet af Aalborg Universitet i forbindelse med 10 års jubilæum

PowerPoint præsentation

jubilaeum2010.ppsx 15Mb klik på filnavnet


Gave fra Klitgaardens Venneforening

 

Klitgaardens Venneforening præsenterer:

fredag den 9. juli
 – i direkte forlængelse af generalforsamlingen

Ghita Nørby og Niels Birger Wamberg
 i en samtale om kunst og kærlighed


   Niels Birger Wamberg

I 1995 skrev Jens Kistrup i sin anmeldelse af bogen:

Mine egne veje – Ghita Nørby i samtale med Niels Birger Wamberg: ”Måske det bedste portræt nogensinde af en dansk skuespiller, privat og professionelt.”

Senere genoptog Nørby og Wamberg samarbejdet og sidste år udkom Mine levende billeder – om hendes film.

I anledning af Klitgaardens 10-års jubilæum som refugium er Venneforeningens gave til Klitgaarden og vores medlemmer en aften med Ghita Nørby og Niels Birger Wamberg – i en tæt, åbenhjertig og humoristisk samtale om Ghita Nørbys kunstneriske og private liv, om barndom og karriere og ikke mindst om den personlige udvikling og menneskelige modning, der har ført hende frem til så mange store kunstneriske triumfer.

Gratis adgang for Venneforeningens medlemmer.
Kun hvis der er plads, kan ikke-medlemmer købe billetter for 350,00 kr.

Samtalen mellem Ghita Nørby og Niels Birger Wamberg forventes at begynde ca. klokken 20.30

Der er mulighed for at købe signerede bøger.

 


Doneret af Ny CarlsbergFondet 2009-2010
I anledning af refugiets 10 års jubilæum

Fra Kongevilla til Refugie Klitgaarden, Skagen 2010

Håndvævede tæpper udført i træfibergarn vævet på hør til opholdsrum og hall.

Ideen er at bringe den storslåede natur ind i rummets arkitektur. 

Henvisning til www.puklippmann.dk

Puk Lippmann
J.A. Schwartz Gade 30
Dk. 2100 København Ø
Telefon +45 23610838

puk@schwartzgade.dk
www.puklippmann.dk

 


PRESSEMEDDELSE

KLITGAARDEN 10 ÅR SOM REFUGIUM
-  for kunstnere og for forskere

I begyndelsen af januar år 2000 åbnedes dørene efter en større renovering med hensyn på det fremtidige formål i Klitgaarden Refugium, og det kan efter 10 år konstateres, at eksperimentet er lykkedes, og at drømmen er gået i opfyldelse.
Gæsterne kommer igen og igen, og der kommer hele tiden nye til. I 2009 toppede antallet af gæster. Refugiet fungerer som et sted, hvortil man kommer for at arbejde og finde ro til den fordybelse og inspiration, der kan være så vanskelig at fastholde i hverdagen. Og et dækkende udtryk er ordet ”samspil”. Samspil mellem brugere, der ofte har tilknytning til universiteter, højere læreanstalter samt Dansk Kunstnerråd på den ene side og fondens bestyrelse, støttende fonde og ikke mindst refugiets personale på den anden side.
Hertil kommer støtteforeningen ”Klitgaardens Venner”, der både samler midler til stipendier, men som også bidrager med kunstneriske, kulturelle og altid underholdende arrangementer, der på fornem måde profilerer huset. Det samme gør den kreds af brugere, der som aktive ambassadører, fra hver deres vinkel, fremmer kendskabet til Klitgaarden på en positiv måde.

Det giver gode løfter for de næste 10 år.

Klitgaarden var en gave fra Kong Christian den X til Dronning Alexandrine i 1914 – en gave, det blev overladt arkitekten Ulrik Plesner at udforme, såvel bygningen som dele af inventaret.
Den meget smukke bygning blev i årene herefter sommerresidens for kongeparret og prinserne Frederik og Knud – ofte i glad samvær med familiens nære venner.
Efter dronning Alexandrines død i 1954 var det arveprinsparret Knud og Caroline Mathilde med børnene Ingolf, Christian og Elisabeth, der overtog Klitgaarden. De havde først alle,- senere arveprinsessen alene - fast sommerophold på Klitgaarden frem til 1995. Ved arveprinsesse Caroline Mathildes død ønskede de 3 arvinger ikke at beholde Klitgaarden, der derfor blev sat til salg.
En initiativgruppe trådte hurtigt sammen med den vision, at Klitgaarden som refugium skulle være ramme for kunstnere og forskere i med og modspil med Skagens enestående natur.
I 1997 kunne initiativgruppen overtage dette særlige sted og iværksætte den omfattende renovering som første skridt på vejen til at virkeliggøre visionen. Dette i samarbejde med arkitekterne Alfred Hansen og Leif Hellsten.