klitgaarden
refugium

 

klitgaarden

fonden

ophold

legatmuligheder

ambassadører

informationer

kontakt

venneforeningen

Afholdte arrangementer

 

 

  2018 2017 2016 2015

Arrangementer fra før 2015


 

2018  

 

Anja C. Andersen

Stjernestøv og fjerne galakser

Anja Cetti Andersen er astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Hun har modtaget adskillige priser for sin forskningsformidling, bl.a. DR’s Rosenkjærpris, EU’s Descartes pris og H.C. Ørsted Medaljen i Sølv. Hun har udgivet bøger om astronomi for børn og voksne, senest “En lille bog om Universet” og “Pigen der ville have alting til at forsvinde” –  torsdag den 2. august gæstede hun Klitgaarden med en spændende fortælling om stjernestøv og fjerne galakser.

Siden hun gik i 7. klasse, har Anja C. Andersen været fascineret af nattehimlen. I dag er hun astrofysiker med ekspertise i kosmisk støv - helt små partikler, som opstår i forbindelse med en stjernes død. Viden om disse støvkorn er vigtig for forståelsen af, hvordan galakser udvikler sig. Og er med til at forklare, hvordan både solen og jorden er blevet til.

Efter mange års forskning får Anja C. Andersen stadig et sug i maven, når hun vender kikkerten mod stjernerne:

”Det er fortsat et under, og jeg bliver stadig blæst lidt omkuld hver gang”, siger hun i et interview i Kristeligt Dagblad.

 

 

Besøg på Karstensens Skibsværft

Vestre Tværmole 28, Skagen.

Havnen i Skagen summer af liv – ikke mindst fordi Karstensens Skibsværft A/S har succes med at bygge og sælge store og effektive fartøjer til fiskere og rederier i en lang række lande. Virksomheden åbnede i 1917 som træskibsværft, men har siden da udviklet sig til et moderne stålskibsværft med ca. 375 ansatte, som står bag skibe på op til 135 meter og 7500 tons.

Klitgaardens Venner inviterede den 26/6 til en aften på havnen i Skagen, hvor Karstensens Skibsværft A/S bødr på rundvisning og fortælling om livet indenfor murene på den store virksomhed.

 

 

Hanne-Vibeke Holst og Christine Antorini

Lidenskab og kærlighed
- efter at man er fyldt 50

Forfatteren Hanne-Vibeke Holst og politikeren Christine Antorini er kendt som stærke kvinder med masser af succes og det, der hører til. Alligevel har de mødt den aldersbestemte modstand, som mange kvinder over 50 føler sig ramt af - både åbenlyst og i det skjulte.

Men Hanne-Vibeke og Christine går op imod enhver modstand, de vil leve livet til allersidste suk.

Der var derfor lagt op til en befriende åbenhjertig samtale og livlig debat om moderne kvindeliv, kærlighed, lidenskab, sex og om at blive ældre i en ungdomsfikseret verden, når Hanne-Vibeke Holst og Christine Antorini stillede op i havstuen på Klitgaarden i Skagen den 19. juli.

I 2017 udgav Hanne-Vibeke Holst og Christine Antorini sammen med Ritt Bjerregaard og Anne Linnet (i samarbejde med Gitte Løkkegaard) bestselleren, Livsmodig, der er en opfølgning på Min mor er død, fra 2010. Den sidste genudgives i øvrigt i foråret 2018, og der er mulighed for at købe og/eller få signeret bøgerne på Klitgaarden eller i Skagen Boghandel på Sankt Laurentiivej.

 

 

Generalforsamling for medlemmer

blev afholdt Fredag, den 13. juli

Der er tradition for, at medlemmerne af Klitgaardens Venner mødes til generalforsamling i juli måned – med efterfølgende buffet og underholdning. Den tradition holder vi fast i – også i 2018.

På generalforsamlingen aflagde formanden beretning om årets aktiviteter. Kassereren præsenterer regnskabet, og der var valg til bestyrelsen.

Underholdningen blev leveret af Klitkoret - "Danmarks Nordligste Kor" - som under ledelse af dirigenten Tove Therp præsenterede et program med gospel-sange.

 

Ulla Terkelsen

Reporter i hele verden

Ulla Terkelsen har hele verden som sin arbejdsplads. I mere end 50 år har den erfarne udenrigsreporter berejst kloden fra nord til syd og øst til vest – først for Danmarks Radio og senere for TV2. Hun er altid på vej, sover gerne ombord i fly og har gode kontakter og kilder blandt både toppolitikere, eksperter og taxachauffører i en lang række lande. Derfor er hun blandt de første, der kan sende friske reportager hjem til Danmark fra verdens brændpunkter.

Sidste sommer besøgte Ulla Terkelsen Klitgaarden, men mange nåede ikke at få billet. Nu blev der så en ny chance den 10. aug, for at høre hende fortælle om et spændende og hektisk liv i nyhedsformidlingens tjeneste.

2017  

Leif Davidsen

SPÆNDING I FIKTION OG VIRKELIGHEDEN

Leif Davidsen var fastansat som journalist og udenrigskorrespondent i mere end tyve år i Danmarks Radio og har rejst over det meste af verden, før han i slutningen af 1998 blev forfatter på fuld tid.

Onsdag den 2. august kunne man møde ham på Klitgaarden, hvor han fortalte om et meget produktivt og succesrigt forfatterskab. Siden han debuterede i 1984 med en thriller om Spanien efter Francos død, har han skrevet en lang række politiske spændingsromaner, der stort set alle er endt på bestsellerlisterne. Bøgerne, der har vundet et hav af hæderspriser, foregår oftest i Spanien, på Balkan, i Østeuropa eller i Rusland – men også i USA og på Cuba.

I 2016 udkom Leif Davidsens seneste bog, ”Djævelen i hullet”, der handler om loyalitet og forræderi. Historien tager udgangspunkt i de politiske modsætninger mellem Vesten og Rusland, og er typisk for, hvordan Leif Davidsen henter inspiration til sin fiktion i virkelighedens storpolitiske verden.

 


https://artebooking.dk

Rasmus Bo Bojesen

KUNST OG KVALITET I KØKKENET


www.taarnet.dk

Han har vidst, hvad han ville, fra han var omkring 14 år, og i dag er han stjernekok, restauratør og udviklingsdirektør med bl.a. eget chokolademærke i verdensklasse.

Onsdag den 26. juli fortalte den nu 60-årige Rasmus Bo Bojesen på Klitgaarden om sin livslange passion for høj kvalitet i køkkenet, bl.a. den gode peberrod fra Sindal, om chokoladen, der er fremstillet af vildtvoksende kakaobønner i Bolivia og om den perfekte kartoffelmad.

Allerede i 1988 etablerede Rasmus Bo Bojesen torvehaller efter sydeuropæisk forbillede i København. Projektet var lovlig ambitiøst, mere end tyve år før de nu så populære Torvehaller på Israels Plads i København åbnede; men han ville – dengang som nu - lære danskerne at satse på kvalitet i råvarerne. Derfor har han også involveret sig i et projekt, der forbedrer maden på Herlev Hospital med det resultat, at patienterne spiser mere og kommer sig hurtigere.

I dag driver han restauranten i Tårnet på toppen af Christiansborg, i Jazzhus Montmartre og i det nye Eksperimentarium i København. Han står også for catering og for konferencer på Axelborg og middage med op til mange tusinde deltagere – stadig uden at gå på kompromis med kvaliteten.

 

Ulla Terkelsen

JOURNALIST OG GLOBETROTTER

Det er en af dansk journalistiks mest erfarne og berejste reportere, som søndag den 25. juni gæstede Klitgaarden i Skagen.

Gennem mere end 50 år har Ulla Terkelsen besøgt verdens brændpunkter – som udenrigskorrespondent for først Danmarks Radio og siden TV2. Hun er altid på farten, og som globetrotter færdes hun hjemmevant overalt – drevet af nysgerrighed og lysten til at formidle sine indtryk til seerne derhjemme. På Klitgaarden fortalte Ulla Terkelsen om sit liv og sin usædvanlige karriere.

Ulla Terkelsen stammer fra Aarhus, men har gjort hele kloden til sin arbejdsplads. Og hun fortsætter sin internationale karriere og nyder konkurrencen med langt yngre kolleger. Som hun sagde i et interview: 

”Jeg har levet på denne måde, siden jeg var 19 og ville ikke engang vide, hvordan jeg ellers skulle leve”

 

www.egmont.com
2016  

Et makkerpar fra TV

Anne Hjernøe og Anders Agger
på Klitgaarden

Anders Agger er journalist. Anne Hjernøe er kok. Og gennem flere år har de været et makkerpar i en række TV-serier på Danmarks Radio, hvor de bl.a. har været på ø-eventyr i den danske sommer, på rundtur i gamle danske kolonier og besiddelser – og med indvandrere på rejse hjem til deres fødeland.

Hvordan bliver den slags programmer til, og hvordan får man samarbejdet til at fungere? Det fortalte de to om ved sæsonens sidste arrangement, den 2. august, i Klitgaardens Venner.

Både Anders Agger og Anne Hjernøe har deres egne projekter ved siden af deres samarbejde.  Agger er bl.a. kendt som dokumentaristen bag udsendelser om Herlufsholm Kostskole og om livet på et hospice – ligesom han i serien ”Indefra” har besøgt miljøer og virksomheder, der normalt ikke er adgang til. Anne Hjernøe har bl.a. været med i programmernes fra Frilandshaven på DR og er kvinden bag serien ”Annemad”.

 


www.dr.dk

Helmig og kærligheden

på Klitgaarden

Thomas Helmig er en landets mest succesrige musikere og sangskrivere. Han har solgt omkring 1,5 millioner albums og er den danske kunstner, der har modtaget flest musikpriser - 13 Grammy'er er det blevet til, plus en ærespris. Han spillede allerede som barn og slog igennem som 21-årig. Siden har han været i rampelyset - på scener, festivaler, spillesteder og i medierne. Nu har han rundet de 50 år og kan se tilbage på et usædvanligt og intenst liv.

I en samtale med forfatteren og journalisten Kirsten Jacobsen - der har skrevet den roste biografi "Helmig og Kærligheden” - fortalte Thomas Helmig bl.a. om sine musikalske helte, om berømmelse og beruselse, parforhold, passion, spillet mellem mænd og kvinder og kunst og litteratur.

Og om at lede efter sig selv og blive en moden mand. 

 


www.gyldendal.dk

En aften i Skagensmalerens atelier

Lise Svanholm

i Tuxens atelier, Tuxens Allé, Skagen

Den 20. juli tilbyd vi en enestående mulighed for at besøge maleren Laurits Tuxens atelier på Tuxens Allé i Skagen. Atelieret er i privat eje og normalt ikke åbent for offentligheden, men nu er chancen der.

Vi mødtes til et glas vin på gårdspladsen foran den historiske villa i Vesterby, som Tuxen og hans norske hustru Frederikke købte i 1902. Tuxen havde været dronning Victorias travle hofmaler, men havde savnet sine venner, malerkollegerne Anna og Michael Ancher og P.S. Krøyer. Fra nu af blev han en del af firkløverets rige liv blandt kunstnerne i Skagen.

Kunsthistorikeren Lise Svanholm – der har skrevet flere bøger om Skagensmalerne, bl.a. ”Laurits Tuxen – Europas sidste fyrstemaler” – skildrede Tuxens liv og arbejde i et foredrag med lysbilleder af hans virtuose familie-, fyrste- og Skagensbilleder.

 


Laurits Tuxen

Barfoed og polarforskeren

Niels Barfoed

Forfatteren og journalisten, dr. Phil. Niels Barfoed har netop genudgivet sin meget anmelderroste biografi fra 2011. ”Manden bag helten. Knud Rasmussen på nært hold” – et følsomt og nærgående portræt af den verdensberømte polarforsker, der gennemførte syv videnskabelige Thule-ekspeditioner mellem 1912 og 1933.

Torsdag den 13. juli fortalte Niels Barfoedom om manden, der var nationalhelt, kunstner og kvindebedårer, og som for mange var et forbillede, for andre et dyrt bekendtskab.

 

2015

2015

Tak for en fin sommer

Bestyrelsen for Refugiet Klitgaardens Venner ønsker med disse linjer at takke alle foreningens medlemmer for opbakning og støtte i forbindelse med sommerens aktiviteter i Skagen. 

2015 blev – når vi selv skal sige det – en ganske fin årgang med gode fortællere og velbesøgte og ofte udsolgte arrangementer.

 I perioden fra slutningen af maj til begyndelsen af august præsenterede vi: 

  • En maritim pinse-eftermiddag på Skagen Skipperskole, hvor kaptajn Dick Danielsen fra Mærsk i en samtale med forfatteren Kirsten Jacobsen berettede om livet ombord på verdens største skibe.
  • Puk Damsgård, udenrigskorrespondenten fra Cairo, der fortalte om sit liv i Mellemøstens brændpunkter og om arbejdet med bestsellerbogen ”Hvor Solen Græder”.
  • Folketingets fhv. ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der gennem 25 år bestred jobbet som ”magtens kontrollant” i det danske folkestyre.
  • Talkshowværten Michael Meyerheim, som underholdt med historier om sin karriere foran og bag kameraerne.

Og så holdt vi i øvrigt den traditionelle generalforsamling med efterfølgende fællessang under ledelse af guitaristen og komponisten Hans Dal. Her var der lejlighed til at få en snak, et glas og et gensyn med gamle og venner og sommergæster på Klitgaarden. 

Vi er taknemmelige for, at rigtig mange deltog i arrangementerne – og dermed bidrog aktivt til, at Refugiet Klitgaardens Venner fortsat kan uddele legatophold til kunstnere og forskere på Klitgaarden. På et bestyrelsesmøde i november 2015 vil vi foretage den næste legat-uddeling – og indlede forarbejdet til næste sommersæson. 

Tak for i år – og på gensyn i 2016. 

Bestyrelsen.

Meyerheim – og alle de andre


Foto: http://programmer.tv2.dk

Når man ser tilbage på journalisten og TV-værten Michael Meyerheims 46 år i medieverdenen, fristes man til at sige, at han har mødt alle: De kendte, de berømte, de sjove, de mærkelige, de opsigtsvækkende.

Hundredvis, ja måske tusindvis af mennesker har han siddet overfor som interviewer i talkshows, Eleva2ren, Go’ Morgen Danmark og tilsvarende populære udsendelser.

Den 5. august 2015 kunne man møde ”manden, der har mødt alle de andre” på Klitgaarden. Her fortalte Michael Meyerheim om nogle af de mange spændende personer, der har krydset hans vej, fra toppolitikere til sportsfolk, skuespillere - og entertaineren Victor Borge.

Michael Meyerheim tog udgangspunkt i sin dramatiske, jødiske familiebaggrund og i den betydning, den har haft for hans liv. Han begyndte sin karriere som lokaljournalist i Nordsjælland og blev senere dagbladet Politikens USA-korrespondent på et tidspunkt, hvor notesblok og adgang til en telefonboks var blandt reporterens vigtigste arbejdsredskaber. Senere foretog han et skift i livet, vendte hjem til Danmark og blev vært på TV-programmer, hvor han skulle turde være sig selv på skærmen og samtidig få det bedste frem i sine gæster.

Det er blevet til et langt og spændende liv foran og bag kameraerne – ofte i selskab med uforudsigelige temperamenter og gode kolleger, ikke mindst makkeren Cecilie Frøkjær, som Michael Meyerheim har delt talrige oplevelser med.

 

Magtens kontrollant

Gennem 25 år var han som Folketingets ombudsmand en synlig om omstridt kontrollant af magtudøvelsen i Danmark. Og han spillede en afgørende rolle i den såkaldte Tamil-sag, som endte med regeringen Schlüters afgang.

Samtidig dyrkede han med stor passion sin interesse for klassisk musik – bl.a. som fløjtenist og medlem af Københavns Kammerensemble. 

Navnet er Hans Gammeltoft-Hansen, og torsdag den 23. juli 2015 fortalte han på Klitgaarden om sin spændende karriere og alsidigt et liv, der også har været præget af et stærkt engagement til fordel for flygtninge. Bl.a. var han i en periode formand for Dansk Flygtningehjælp.

Som ombudsmand fra 1987 til 2012 lagde Hans Gammeltoft-Hansen stor vægt på, at ombudsmandsinstitutionen altid skulle være menige borgeres garant og værn mod fejl og misbrug i det offentlige. Det kunne være i store, men også små sager, der – som han sagde til Berlingske Tidende – var ”juridisk banale, men hvor vi virkelig gør en forskel for de her mennesker. De får et bedre liv, efter at vi har været inde og opfordret det offentlige til at rette fejlene”.

 

Puk Damsgård og krigen

Hun har berejst de fjerneste kroge af Mellemøsten, er blevet smuglet frem og tilbage over grænser og har rapporteret om menneskers liv og død midt i krigens helvede i bl.a. Syrien og Afghanistan.

Navnet er Puk Damsgård, hun er 36 år og korrespondent for Danmarks Radio med base i Cairo, Egypten. Hendes reportager fra bl.a. den blodige syriske borgerkrig har vakt opsigt og bragt danskerne tæt på den virkelighed, som har kostet hundredtusinder livet og sendt millioner af mennesker på flugt.

Torsdag den 16. juli, for et udsolgt arrangement, fortalte Puk Damsgård på Klitgaarden om sit liv som udenrigsreporter og de udfordringer, der følger med arbejdet i lande i kaos og opløsning.

På baggrund af erfaringerne fra Syrien skrev hun den anmelderroste bestseller ”Hvor Solen Græder” om en række menneskeskæbner midt i oprøret, der begynder som en drøm om frihed men ender i et blodigt mareridt. ”Hvor Solen Græder” blev i april 2015 belønnet med ”Læsernes Bogpris”, som uddeles af Berlingske Tidende og Danmarks Biblioteksforening.

”Jeg er først og fremmest fantastisk glad for, at danskerne har taget Syrien til sig. At de har villet læse om en krig, der umiddelbart virker langt væk. Det her viser, at der er en interesse i og et ønske om nuancer om dybde i udlandsdækningen”, sagde Puk Damsgård efter prismodtagelsen.

 


Foto: www.politikensforlag.dk

MØDET MED KAPTAJNEN PÅ VERDENS STØRSTE SKIB

 på Skagen Skipperskole

Strandvandrere og badende kan flere gange om året se verdens største skib, A.P. Møller - Mærsks Triple E, runde Grenen, når det på ruten fra Asien til Europa går ned gennem de danske farvande med kurs mod Gdansk i Polen.

Den 24. maj, Pinsedag, kom kaptajnen på Triple E-flagskibet Majestic Mærsk, Dick Danielsen, til Skagen for at fortælle om sine oplevelser på verdenshavene. Det skete ved et arrangement, som Klitgaardens Venner afholdte på Skagen Skipperskole.

Kaptajn Danielsen har fejret 25 års jubilæum i A.P. Møller - Mærsk og kender både fortidens og nutidens forhold til søs.

Da Majestic Mærsk i september 2013 lå ved Langelinie i København, trak det 200.000 nysgerrige og 50.000 nåede at få billet til en rundvisning.

Siden har forfatteren Kirsten Jacobsen og fotograf Gregers Heering fået tilladelse til i 32 døgn at bo, spise og arbejde sammen med den internationale besætning på 23 mand på Majestic, og det er blevet til en rigt illustreret bog om sejladsen fra Hongkong gennem Suezkanalen til Spanien.

I en samtale med Kirsten Jacobsen berettede kaptajn Danielsen om stjernehimle, oliebrande og piratfare, om hverdagen om bord og et moderne sømandsliv, hvor skrappe optimeringskrav i containerbranchen har kvalt forestillingen om et eksotisk liv med en favn i hver en havn. Gregers Heering viser sine magiske billeder på en storskærm. Der var også rig lejlighed for tilhørerne til at stille kaptajn Danielsen spørgsmål om selve skibet og livet om bord.

 

til toppen